Денят на лятното слънцестоене в Швеция

19 Юни 2020 г.
   Денят на лятното слънцестоене е специален за всички скандинавски народи. За шведите той е най-веселият празник в годината - третият петък на юни.
Учениците са приключили учебните занимания. Приятели и роднини напускат града и се втурват да празнуват краткото шведско лято. Магистралите се препълват и само мисълта за веселбата крепи изнервените шофьори. Защото Midsommar е повод да се съберат големи компании! 
   Денят и нощта минават в песни и танци около украсения със зеленина и цветя стълб, игри и забавления. Масите, отрупани с храна, се изнасят навън, независимо от прогнозата за времето. Дъждът не може да помрачи доброто настроение.
   „Шведската маса„  включва различни видове маринована херинга, варени нови картофи с пресен копър, заквасена сметана и лук. След тях се сервира печена на скара  сьомга. Традиционен десерт са пресните ягоди със сметана. И за къде  без студена бира?  Пие се без официални тостове и колкото по-шумно е, толкова по-добре.
   Неусетно пада магическата нощ - най-кратката, почти светла – вълшебното време за гадания и предсказания. Растенията се изпълват с лечителна сила. Ако търсиш съкровище – единствено сега лунната светлина ще ти покаже пътя.
   Така беше. 
   Как ли ще е тази година?

   

Разгледайте програмите ни за Швеция: ТУК
Всички новини
Абонамент за бюлетин
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах