Природен парки Плитвички езера

01 Май 2020 г.
Плитвицките езера са най-старият и най-голям национален парк в Република Хърватска. Паркът е разположен в планинския регион на Хърватия, между планинската верига Мала Капела на запад и северозапад и планинската верига Личка Плешивица на югоизток. Административно паркът попада в два окръга: Лика-Сен (90,7%) и Карловац (9,3%).

С изключителната си природна красота този район винаги е привличал любителите на природата и вече на 8 април 1949 г. е обявен за първи национален парк в Хърватия. Процесът на формиране на туфа, който води до изграждането на туфа или травертин, бариери и води до създаването на езерата, е изключителната универсална ценност, заради която Плитвишките езера бяха международно признати на 26 октомври 1979 г. с надписа си върху списъка на ЮНЕСКО за световно наследство През 1997 г. границите на националния парк са разширени и днес той обхваща площ малко под 300 км2.

Паркът е покрит предимно с горска растителност, с по-малки площи под тревни площи. Най-атрактивната част на парка - езерата - обхваща малко под 1% от общата площ на парка.

Езерната система се състои от 16 имена и няколко по-малки неназовани езера, каскадиращи едно в следващото. Поради геоложкия субстрат и характерните хидрогеоложки условия езерната система е разделена на Горно и Долно езеро. Дванадесетте езера, образуващи горните езера, са: Прощанско езеро, Чигиновац, Округлак, Батиновац, Велико езеро, Мало езеро, Вир, Галовац, Милино езеро, Градинско езеро, Бургети и Кожак. Тези езера са образувани върху непромокаема доломитна скала и са по-големи, с по-вдлъбнати и по-нежни брегове от Долните езера. Долните езера, състоящи се от езерата Милановац, Гавановец, Калуджеровац и Новакович Брод, са образувани в пропусклив варовиков субстрат, врязан в дълбок каньон със стръмни скали. Езерата завършват във впечатляващите водопади Саставци, като река Корана извира под основата на водопада.
Националният парк "Плитвишки езера" предлага на посетителите седем различни маршрута за обиколка на езеровата система и четири пешеходни пътеки. Паркът е отворен за посетители целогодишно. Всички посетители са длъжни да следват указанията, изброени на информационните табла, да се държат на маркираните пътеки и да не оставят следи от посещението им, като например носилка или маркиране или опустошителна природа под каквато и да е форма.

В Националния парк е строго забранено:

    Събиране на растителни материали или вземане на всякакви „сувенири“ с естествен произход
    Хранене на животните
    Плуване в езерата
    Изхвърляне на отпадъци по пътеките или другаде, с изключение на кофите за боклук, монтирани в целия парк
    Отбиване от маркираните пътеки

Препоръчваме:

    Носенето на подходящо облекло и обувки
    Носете подходяща защита от дъжд и слънце (чадър, дъждобран; слънчеви очила, шапка, слънцезащитен крем - в зависимост от сезона)
    Проверете прогнозата за времето преди да дойдете в парка
    Не забравяйте да проверите информацията, посочена на нашия уебсайт за дължината на определени маршрути, за да сте сигурни, че имате достатъчно време за завършване на желаната обиколка

За допълнителна информация, моля не се колебайте да се свържете с нас!

Моля, погрижете се за естествената среда, която посещавате, защото ако ние не се грижим за нея днес, децата ни няма да имат къде да посетят утре!

Източник: np-plitvicka-jezera.hr

Разгледайте програмите ни за Хърватия: ТУК 
Всички новини

Абонамент за бюлетин
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах