23 юни, Денят на среднощното слънце в Норвегия и Дания

23 Юни 2020 г.
    Както всички народи на север от екватора, Норвегия празнува своя ден на лятното слънцестоене - за норвежците той е 23 юни. Северните народи наричат този празник среда на лятото, изпълняват се традиционни ритуали, които славят пищното разцъфване на природата. Това е времето, когато зеленината превзема простора, нощите са светли, а в най-северните райони на страната слънцето изобщо не залязва.
    Празникът се корени в езическите предхристиянски времена, но с установяването на християнството църквата го поглъща и днес 23 юни официално е Рождество на Йонсок – така норвежците наричат Йоан Кръстител.  Всъщност какъвто и да е произходът на този празник, той под една или друга форма се отбелязва в цяла Европа  - от Ирландия на запад до Русия на изток и от Норвегия на север до Гърция на юг.
    В Норвегия палят големи огньове, за да плашат злите духове – вярва се, че в нощта на Свети Йоан същества от отвъдните светове прекрачват границата и се смесват с хората. Те са опасно активни особено до бреговете на реки и езера. Паралелните светове се докосват, а огънят е сигурна защита. Най-често на него изгарят стари лодки и така утвърждават обновяването на живота. Жените се кичат с цветни венци и изпълняват обреда „пробуждане на полето“.
     23 юни има същия смисъл и за жителите на Дания. Това е вторият по важност празник след Коледа.

Разгледайте програмите ни за Норвегия: ТУК
Всички новини
Абонамент за бюлетин
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах