СОФИЯ
Адрес: бул. Патриарх Евтимий 59 (партер)
тел./факс: 02/ 951 52 72, 9516466
GSM: 0885 180 333
office@romanticholidays.net, www.romanticholidays.eu

Почивка в НЕУМ, на брега на Адриатическо море

Продължителност: 7 дни / 6 нощувки

Вид транспорт: Автобус Автобус


Код на програма: П-344
Дестинация: Неум, Босна и Херцеговина

Дати на отпътуване:

7 дни / 6 нощувки

Цена от:

725.00 лв.


ЗАПИТВАНЕ

Неум е единственият крайбрежен морски град на Босна и Херцеговина. Покрай града има брегова линия с дължина 24,5 km, която е единствената връзка на страната с Адриатическо море. Намира се на около 60 km от Дубровник и 70 km от Мостар. Община Неум разкъсва територията на Хърватия на 2 части в резултат от решение на Карловацкия конгрес от 1699 г., предизвикано от Дубровнишката република с цел тясната крайбрежна ивица османска земя да отделя нейните владения в Далмация от тези на конкурентната Венецианска република.

 
1 ден СОФИЯ – САРАЕВО Отпътуване от София в 07.00 часа от паркинга пред стадион “Васил Левски”. Транзитно пътуване по маршрут: Ниш – Крушевац – Кралево – Чачак – Ужице - Вишеград - Мокра гора - Сараево. Пристигане в Сараево в късния следобед. През града минава река Миляцка, а в непосредствена близост до града е изворът на река Босна, с популярното място за пикник Врело Босне. Около града се намират олимпийските планини: Яхорина, Белашница, Игман, Трескавица и Требевич, които през зимните месеци са любима дестинация за туристи от цял свят. Сараево може да се похвали с добре запазена стара търговска част на града, Баш чаршия, която е построена по време на османското владичество. Тази част на града изобилства от уникални архитектурни постижения на османската градска архитектура, включително множество куполни джамии и традиционни форми на ориенталска архитектура като: квартири, ханове и безистен. Настаняване в хотел. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

2 ден САРАЕВО – МОСТАР - НЕУМ Закуска. Панорамна обиколка на Сараево: моста на Айфел и историческия мост, където е бил убит австро-унгарския престолонаследник Фердинанд /причина за започването на Първата световна война/, Инат къща, Кметството, Катедралата и Баш чаршия. Отпътуване за град Мостар. Разглеждане на Старият турски мост над река Неретва построен през 16в. /Мостът е в списъка за културни наследства на UNESCO. По време на ожесточените сражения през 1993г. е разрушен и отново възстановен и открит през 2004г./. Разходка по тесните калдаръмени улички на старата част на града. Отпътуване за Неум. В късния след обяд пристигане в курорта и настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

3 ден НЕУМ Закуска. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

4 ден НЕУМ – или допълнителна екскурзия до ДУБРОВНИК* Закуска. Свободно време или по желание включване в допълнителна екскурзия до Дубровник.
Вечеря. Нощувка.

5 ден НЕУМ – или допълнителна екскурзия до град Корчула на остров Корчула* Закуска. Свободно време или по желание включване в допълнителна екскурзия до град Корчула,остров КОРЧУЛА. Вечеря. Нощувка.

6 ден НЕУМ – или допълнителна екскурзия до Сплит* Закуска. Свободно време или по желание включване в допълнителна екскурзия до Сплит.
Вечеря. Нощувка.

7 ден НЕУМ – ВИШЕГРАД - СОФИЯ Закуска. Отпътуване за България. На Вишеград кратка фото-пауза при известния каменен мост над река Дрина – „Чуприята”. Моста е построен през ХVI век по инициатива на Мехмед паша - Соколлу и дело на великият архитект Синан. От 2007 г. е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Романа „Мостът на Дрина” е най-добрата творба на известния  поет и писател Иво Андрич, нобелов лауреат за литература от 1961 г. Посещение на известния Андричград (Каменград), изграден в чест на Андрич. Това е второто етноселище, създадено по проект и с финансово участие на Емир Кустурица (след Дървенград). Стойността на строителството е почти 15 милиона евро. Намира се в центъра на Вишеград, живописно разположен на издължения полуостров, на място, където река Рзав се влива в Дрина. Очаква се Каменград да бъде фон за филмовата адаптация на Кустурица на книгата на Иво Андрич „Мостът на Дрина”. Продължаване по маршрута: Чачак – Кралево – Ниш - София. Пристигане в София късно през нощта.


"Романтик Холидейз" ООД, притежава удостоверение за туроператорска
дейност № 04428 / 28.01.2005 г., Застраховка “Отговорност на Туроператора”
№ 00088054/13062210000415/20.04.2023г. в ЗК „Лев Инс” АД
  • 1 нощувка, 1 закуска, 1 вечеря в хотел 3* в Сараево
  • 5 нощувки, 5 закуски, 5 вечери в GRAND HOTEL NEUM 4* в курорт Неум
  • транспорт с туристически автобус 3*
  • водач от фирмата
  • медицинска застраховка с покритие 5000 евро и с асистанс
  • входни такси за забележителности
  • допълнителни екскурзии
  • Застраховка „Отмяна на пътуване“
  • доплащане към медицинската застраховка за лица от 65 до 70г. - 5 лева; от 71 до 75г. – 10 лева; от 76 до 85г. – 15 лева. Туристи над 85г. не могат да бъдат застраховани.


ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЕКСКУРЗИИ: организират се при група от 25 души желаещи, заявяват се и се заплащат предварително в офиса на агенцията

 
  • ДУБРОВНИК
Панорамна автобусна обиколка на Дубровнишка ривиера и град Дубровник. Пешеходна разходка в стария град с местен екскурзовод: улица Страдун, големият и малкия фонтан на Онуфрий, двореца Княжев двор, двореца Спонза, църквата Св.Спас, Францисканския манастир и Аптеката, Доминиканския манастир, Градската часовникова кула, Дубровнишката катедрала, църквата Св.Влах (покровителя на града), паметника на Орландо, паметника на Иван Гундулич. (По време на програмата се посещават и туристическите обекти, за които има входна такса. Туристите, които не желаят да заплатят входните такси, изчакват групата отвън пред всеки обект, за да продължат с туристическата обиколка)
По желание разходка с корабче до близкият остров Локрум, който е обявен за национален парк. Според легендата на Локрум е намерил спасение Ричард Лъвското сърце, след корабокрушение на връщане от Кръстоносен поход до Палестина Разглеждане на ботаническата градина на острова. 

Цена: 10 Евро
+допълнително по желание входни такси на посещаваните обекти Францискански манастир, Доминикански манастир, катедралата Маринино възнесение и двореца Княжев двор – 28 евро възрастен, 18 евро дете до 14г. 
+допълнително по желание билет за корабче до остров Локрум – 20 евро

 
  • СПЛИТ
Град Сплит е културен и икономически център на област Средна Далмация. Преди 1700г. римският император Диоклециан избира този залив за построяване на дворец, в който да живее след оттеглянето си. Пешеходна разходка в старата историческа част на града – двореца на Диоклециан (UNESCO), Катедралата, Храма на Юпитер, Колонадата, Вестибюла, променадата Рива. 

Цена: 20 Евро
 
  • ГРАД КОРЧУЛА, ОСТРОВ КОРЧУЛА /Пътува се с автобус до Оребич, откъдето се качваме на лодка за град Корчула/
Корчула е един от най-интересните острови на Адриатика – родно място на известния мореплавател Марко Поло. Богат на лозя, маслинови горички, малки живописни селища и прекрасен стар град, остров Корчула е шестият по големина Адриатически остров, простиращ се на почти 47 километра. Тихи заливи и малки пясъчни плажове се намират по южните му брегове, докато северният бряг е по-плосък и по-каменист. На източния бряг се намира столицата на острова град Корчула, където през 1254г. се е родил великия пътешественик и откривател Марко Поло. Старият историческия град е заобиколен от стени, улиците са изградени във форма позволяваща свободното движение на въздуха, но предпазвайки от силни ветрове. Градските исторически обекти включват централната готическа и ренесансова катедрала "Св. Марк", кметството и масивните укрепления на града. В град Корчула ще можете да видите къщата на мореплавателя Марко Поло, а също така и църквата „Снежната Богородица”. 

Цена: 20 Евро
НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ депозит в размер на 100 лева на човек при записване 
доплащане 20 дни преди датата на отпътуване.